Irotai Görögkatolikus Parókia
Irotai Görögkatolikus Parókia
Stuhán Gyula: Irota története
     
Menü
     
Ajánlott oldalak
     
Számláló
Indulás: 2009-09-16
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Archívum

- 150 éves az irotai templom
- Visszaemlékezések
- Köszöntő a gyémántmisére
- Vasmisés köszöntő
- Levente könyv

     
Filmek, videók
     
Hasznos információk kirándulóknak
     

A szerzetes növendék

 

A próba év nehéz és kemény volt. De Pio testvér kitartott. Senki nem emelt kifogást ellene. Kezdettől fogva az áldozat és az engesztelés eszméje irányította a lelkiélet útján. Ezért ne lepődjék meg senki, hogy a papsághoz vezető úton sok-sok nehézség, akadály tornyosult előtte és nem egy rendkívüli jelenség jelentkezett életében.

 

Miután a próbaévet szerencsésen befejezte, bölcseletet tanult. Majd rendtársa, Ágoston atya irányításával megkezdte hittudományi tanulmányait.

Már akkor jelentkeztek nála a rendkívüli jelenségek. Gyakran támadta az ördög: gúnyolta, szidalmazta, ütlegelte. Napokon, sőt heteken keresztül – a szent ostyát kivéve – nem vett magához táplálékot. Ha előjárói parancsára mégis evett, az étel nem maradt meg benne. Pio atya a főiskolán nem csupán hitismeretet szerzett, hanem imádkozva hatolt be az örök igazságokba. Asztalánál térdelve elmélkedte át a tananyagot.

 

De gyenge egészsége nem bírta a tanulást. A sok munka, böjt és vezeklés teljesen elgyengítette. Tüdejével betegeskedett. Az előjárók nem tehettek okosabbat, hazaküldték. Ez 1907-ben történt. 1908-ban egészségesen jelentkezett előjáróinál, hogy folytassa tanulmányait. De hamarosan még súlyosabban megbetegedett. Nápolyba küldték szakorvosi vizsgálatra. A professzor mindössze 40 napot jósolt neki az életből. Pio testvér azonban túlélte a 40 napot, sőt a 40 évet is. Nehogy kolostoron kívül haljon meg, a legközelebbi kolostorba, Venafroba küldték meghalni.

 

Istennek azonban más szándéka volt vele. Rajta tartotta tisztogató kezét. Mint minden kiválasztottját, őt is sötétségen keresztül vezette a világosságra és keresztjét hordozva. A kereszt tövében kellett tanyát ütnie és a megfeszített Úr Jézus Krisztushoz hasonulnia. Mert anyja kebléről hívta őt az Úr, hogy a kereszt kegyelmét bőségesen osztogassa.

A fiatal pap

 

1910. aug. 10-én szentelték pappá a beneventoi székesegyházban. Aug. 15-én mutatta be első ünnepélyes szentmiséjét.

Betegsége miatt felszentelése után otthon maradt. Gazdasági udvarukban szalmakunyhót épített magának. Itt tanult és itt imádkozott.

 

Otthoni tartózkodásának idejére, nagybátyját, Don Salvadore Panullo esperest választotta gyóntatójának és előjárójának. Már ekkor sejtettek valamit rendkívüli imaéletéből. Szentmiséje túl hosszúnak tűnt a híveknek. Panaszkodtak is miatta Don Panullonak. Pio atya azonban az esperes figyelmeztetése ellenére se tudott változtatni ezen.

 

1915. szept. 20-án Pio atya megkapta a láthatatlan sebeket. Ezen a napon Pio atya nem ment ebédre. Édesanyja érte ment a kunyhóhoz. Pio atya mindkét kezét lóbálta, mintha megégette volna. „Mi az, gitározol?” – kérdezte édesanyja mosolyogva. Ő is mosolyogva felelte, hogy metsző fájdalmat érez tenyerében.

 

Hogy mi történt Pio atyával e napon, levélben közölte lelkiatyjával:

„Olyasmi történt velem, amit nem tudok megmagyarázni, sem megérteni. Tenyerem közepén centesimo nagyságú piros folt jelent meg. E pirosság közepén éles fájdalmat éreztem. A fájdalom még élesebb volt a bal kéz közepén. Még most is érzem. Fájdalmat érzek a talpamon is.”

 

Lelkiatyja kérdésére: megkapta-e a szent sebhelyek kimondhatatlan ajándékát, így válaszolt:

 

„Erre igennel kell felelnem. Amikor Jézus először méltóztatott ebben részesíteni, a sebek láthatóak, főként az egyik kezemen. Mivel a lélek ettől a jelenségtől rettenetesen megijedt, kértem az Urat, hogy szüntesse meg e látható jeleket. A sebek tényleg eltűntek. De csak a szögek látható jele tűnt el, a metsző fájdalom azonban nem.”

 

A következő év májusában az olaszok beléptek az első világháborúba. A fiatal Forgione Ferencet is behívták katonai szolgálatra. Nápolynál azonban nem jutott tovább. Nem katonának született. Esőben felhúzott esernyővel ment ki a laktanyából. Itt is visszatért a régi rendkívüli jelenség, a 48 fokos láz. Félévre szabadságolták majd katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánították és leszerelték.

 

A katonai szolgálat jó előkészület volt a jövő apostolkodásra. Látta a bűnt, a züllöttséget és a vallási közönyt. Megtanulta, hogy utálja a bűnt, de szeresse a bűnöst, és Istenhez könyörögjön érte.

 

HÍREK - CIKKEK


 
Pio atya jótanácsai az újesztendő első napjaira
Megbocsátás napja,  Edelényi program
Lelkigyakorlat volt Irotán
Adventi koncert a templomban
Ismét zsolozsmáztak Irotán
"Zsoltárokkal hegymenetben"
"Jó itt lenni"-elkezdődött a zsolozsmástábor Irotán
"Ahol a csend még hallható" - Ikonfestő tábor Irotán
Zsolozsmás tábor Irotán 07.13-16.
Ikonfestő tábor Irotán 06.29-07.04.
Ünnepélyesen kihirdettékKocsis Fülöp érsek metropolitai kinevezését

A Szentatya megalapította a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat

Egy falatka odaadás e-üzenetek nagyböjtben
Tricentenáriumi esztendő
Házszentelések során
Püspöki vízszentelés Komlóskán
Görögkatolikus papok és papcsaládok emlékezete az interneten
Mi történt a magyar egyházban 2014-ben?
Már ég az első gyertya
Meghívó kiállításra
Vamise Irotán
Szüntelen imádság Irotán
Elkezdődött a 22. Zsolozsmás tábor Irotán

 

Pio atya: Korunk titokzatos szentje
     

A csillagjövõ asztrológia,nagyon sok olvasmányt,ezoterikus,témákat,szoftvereket és óriási nyári akciókat ajánl, NEKED!    *****    Egy blog rólam, velem, mert szeretek ide írni. Ðzsí. *** Augusztus 25-én PlayDay, azaz játéknap sok-sok nyereménnyel! :)    *****    Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!