Irotai Görögkatolikus Parókia
Irotai Görögkatolikus Parókia
Stuhán Gyula: Irota története
     
Menü
     
Ajánlott oldalak
     
Számláló
Indulás: 2009-09-16
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Archívum

- 150 éves az irotai templom
- Visszaemlékezések
- Köszöntő a gyémántmisére
- Vasmisés köszöntő
- Levente könyv

     
Filmek, videók
     
Hasznos információk kirándulóknak
     

Bál van a faluban

 

A háború miatt hosszú időn át nem volt bál a faluban. A fiatal fiuk és lányok szerették volna, ha ilyen hosszú idő után táncra perdülhetnének jó cigányzene mellett. Felsővadászon volt legközelebb cigányzenekar. Két fiú Húsvétkor felkereste a Vadászi zenészeket és megegyeztek a bál időpontjában és a fizetségben. A zenekarnak nem pénz, hanem élelem kellett, mert már a pengőnek nem volt vásárló ereje. Az élelem pedig igen kellett, mert ínséges időszak volt háború miatt. Az élelemhez tartozott liszt, krumpli, bab, tojás, zsír és szalonna. Ez a bál napjára össze lett gyűjtve. A bál Húsvét utáni Tamás vasárnapján volt, ami a délutáni órákban kezdődött. A bálról tudomást szerzett Mikolay szakaszvezető, akinek vendégei voltak Királykútról a parancsnok, hadnagy (lityinant) és az állatorvos százados és egy közkatona. Mikolaj eljött a kulturházba, ahol a bál volt, és a zenekart az ott bálozó-táncoló fiatalokat meghívta a kastélyba, ahol folytatódott a táncmulatság. Mikolaj bemutatott egy orosz népitáncot, ami nagyon tetszett mindenkinek. A tánc dallamára az alábbiakban emlékszem: „ Hej toporuka, vica zsena nebonyica...”.

Az állatorvos századosnak jókedve volt és ő is táncolta a magyar csárdást. Fehér Máriával táncolt és a tánc befejeztével megcsókolta, amit a jelenlévő fiatalok félreértettek és kiszaladtak a helységből. Mikolaj visszahívta a fiatalokat, de már csak kevesen jöttek vissza. Mikolaj igen leszidta az állatorvost. Végül különösebb esemény nélkül fejeződött be a bál.

 

Megélhetés 1945 tavaszától

 

A front elvonulta után több kidűlt ló maradt a faluban. A fiuk azokkal a lovakkal, akik még használhatóak voltak, azokra felültek és felváltva lovagoltak. Egyszer egy baleset is történt, amikor a ló ledobta a lovast és megtaposta, szerencsére csak könnyebben sérült meg. Igen ínséges időszak volt az 1945 tavasza. Egy orosz őrmester volt megbízva, aki Irotán tartózkodott és szervezte a faluból és más falvakból a búza szállítást az edelényi malomba. Ezt jármos ökrök és tehenek végezték. Visszajövet lisztet is hoztak, amit az őrmester és az elöljáróság osztott el rászorultsági alapon. Ebből kifolyólag néha viták is alakultak ki. Nem csak lisztből volt hiány, hanem cukorból és sóból is. Ez esetben a takarmánysót is használták sütéshez, főzéshez. Takarmányrépából pedig szirupot főztek, ami pótolta az édességet. A liszthiányt azzal is enyhítették, hogy malmocskán és mákdarálón daráltak búzát és abból pogácsát sütöttek.

Az 1945-ös év nagyon nehéz volt a falu életében. A kevés őszi vetésre az időjárás sem kedvezett, nem volt elegendő csapadék, és a kevés területen kevés kenyérgabona termett. Többen voltak olyanok, akiknek még saját ellátásukhoz sem volt elegendő termény. Nem volt jólét az 1946-47-es esztendő sem. Az aszályos időjárás miatt csak némi javulás lett. A földosztás két üteme lezárult. Az új gazdák is nehézségekkel néztek szembe, főleg az igás jószág tekintetében. 1947-ben olyan aszály volt, szinte egész nyáron nem volt eső. Az egyik újgazda elkeseredésében azt mondta: „Örülnék annak, ha már jég is esne, csak esne!” Egy másik újgazdának az erdő szélére esett a földje, és igen gyenge búzatermést hozott. A szomszédja azt mondta neki: „Lajos igen gyenge ez a búza!” A válasza az volt: „Testvér ez egyenlő a semmivel!” Ezt még ma is így emlegetik, akkor, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan elvárható lenne. Akkor szokták mondani, hogy ez egyenlő a Bodnár Lajos búzájával.

Beszolgáltatás bevezetése kedvezőtlenül érintette a gazdálkodókat. Szinte minden mezőgazdasági termékből kötelező volt a beszolgáltatás, amiért nagyon alacsony felvásárlási árat fizettek. Ezért főleg az újgazdák közül a bányászatban helyezkedtek el. Földjük egy részét leadták az államnak, kevés földterületet hagytak háztájiként. A beszolgáltatásból származó bevétel nem mindig volt elegendő a jövedelemadóra. Szabadtermény nem sok gazdálkodónak volt eladó. A kötelezőbiztosítás tovább nehezítette a gazdák pénzügyi helyzetét. Előfordult, hogy az adó és biztosítási nemfizetés miatt állatok kerültek lefoglalásra. Az 1950-es években a kuláklista bevezetése a falut is érintette. Mindössze 5 gazdálkodó került a listára. A Tanács vezetése lojálisan kezelte a kuláklistára felkerülteket. Az 1956-os forradalomig kedvező változás nem következett be a községben. A forradalom a faluban szinte esemény nélkül zajlott le. A gazdálkodók végezték a még hátralévő mezőgazdasági munkákat, a vetés befejezését és az őszi mélyszántást és elkezdték az erdőben a fakitermelést. A forradalom után eltörölték a beszolgáltatási rendszert és bevezetésre került a szerződéses rendszer és az irányított tervgazdálkodás. A változással javult a lakosság életszínvonala. Elkezdődtek a lakásépítések, és a korábbi építkezések folytatása egészen a befejezésig. Többen szerződtek hízómarhát, hízósertést és terményekre is kötöttek szerződést. Pénzforrást biztosított még a faluban az erdősítés, csemeteápolás. A pénzforrást még a téli időszakban a részes és pénzes favágás biztosította, a nyári időszakban pedig napszámmunkák. A jobb gazdáknál Királykúton a részvénytársaságnál. Ezen kívül még volt kőfejtés két kőbányában.

Egyéb mezőgazdasági munkákhoz tartozott a már említett favágás, erdőtisztítás, fafuvarozás, főleg az 50-es évek elején. Megemlítendő még, ami további pénzforrást biztosított az 50-es évek végén és a 60-as évek elején, az erdőben lévő gombatermés. Ez elsősorban az ízletes vargánya (tinóru) gomba jelentette, az akkori időben szárítottan vásárolták fel elég tisztességes áron. Az ebből származó bevételből már a lakosok tudtak venni tartós fogyasztási cikkeket (mosógép, hűtő, bútorfélék). Volt olyan család is, akinek a szárított gomba bevételéből építkezést tudott elkezdeni, és a lakást korszerűsíteni.

 

Kultúra és szórakozás

 

A falu tanítói nagy súlyt fektettek arra, hogy időközönként legyen szórakozás a faluban. Igény volt a falu lakossága részéről a színdarabra, amit iskoláskorúak és felnőtt fiatalok adtak elő, amit mindig a tanítók tanítottak be. A színdarabok előadására Karácsony és Farsangi időszakra estek. Ez úgy a régi, mint az új iskolákban volt rendezve. A legutóbbi időkben a kultúrházban volt színdarab is előadva. Általában vígjáték, színmű és történelemmel kapcsolatos darabok voltak. Egy néhány cím a színdarabok közül: A falu rossza, A bíró, A kutyabőr, A piros bugyelláris, Két szív egyért stb.

Az iskolások általában történelmi darabokat tanultak be és adtak elő. Amikor színdarab volt azt bál is követte, a szomszéd faluból is jöttek a fiatalok. A színelőadások és a bálok a második világháború idején szüneteltek. Az iskolában minden alkalommal megemlékeztek a Március 15-ei nemzeti ünnepről. Itt a műsort az iskolások és leventék adták, amik szavalatokból, énekekből és rövid jelenetekből tevődtek össze. Az iskolában megemlékeztek még október 6-án 13 aradi vértanú kivégzéséről. A II. Világháború után a szocializmus idején az állami ünnepek bővültek. Ezek is meg voltak tartva. Az ünnepi műsort az iskolás gyerekek adták. A megemlékezések az általános iskola megszűnésével elmaradtak. Egy emlékezetes és nagyon megható Március 15-i ünnepség volt 1943-ban. Az ünnepségen a leventék és az iskolások adták a műsort. A szavaló levente Gyóni Géza „Csak egy éjszakára küldjétek el őket!” c. verset adta elő. Ez a vers a háború borzalmait mutatta be. A vers így kezdődött: „Csak egy éjszakára küldjétek el őket, a pártoskodókat, a vitézkedőket...”. A jelenlévő felnőttek a vers hallatán elérzékenyültek.

A másik lényeges szórakozás a meseolvasás és mesélés volt. A fiatalok közül és az idősebbek közül is szépirodalmi műveket, történelmi regényeket is olvastak. Ennek feltételének biztosítása a II. Világháború után a faluban lévő könyvtár, ami bő választékkal rendelkezett. A könyvtár már több éve megszűnt, az elnéptelenedés és egyéb változások miatt. Az 1950-es években Lak községtől Irota községig kiépült a telefonhálózat, a vonal kiépítéséhez társadalmi munka keretében az oszlopok helyeit ásták ki a lakosok. A telefont csak a községi tanács helyiségbe vezették be. A hálózat kiépítésére az 1990-es években került sor szinte minden lakásba be van kötve. A villany bevezetéséig kevés telepes rádió volt a községben, majd a 1961-ben bevezették a villanyt és akkor szinte minden házban volt rádió. A televízió elterjedésével csupán egy-két családnál nem volt televízió.

HÍREK - CIKKEK


 
Velünk vannak - Irotáról készült riport a Magyar Katolikus Rádióban
Ezüstjubileum és templombúcsú
Pio atya jótanácsai az újesztendő első napjaira
Megbocsátás napja,  Edelényi program
Lelkigyakorlat volt Irotán
Adventi koncert a templomban
Ismét zsolozsmáztak Irotán
"Zsoltárokkal hegymenetben"
"Jó itt lenni"-elkezdődött a zsolozsmástábor Irotán
"Ahol a csend még hallható" - Ikonfestő tábor Irotán
Zsolozsmás tábor Irotán 07.13-16.
Ikonfestő tábor Irotán 06.29-07.04.
Ünnepélyesen kihirdettékKocsis Fülöp érsek metropolitai kinevezését

A Szentatya megalapította a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat

Egy falatka odaadás e-üzenetek nagyböjtben
Tricentenáriumi esztendő
Házszentelések során
Püspöki vízszentelés Komlóskán
Görögkatolikus papok és papcsaládok emlékezete az interneten
Mi történt a magyar egyházban 2014-ben?
Már ég az első gyertya
Meghívó kiállításra
Vamise Irotán
Szüntelen imádság Irotán
Elkezdődött a 22. Zsolozsmás tábor Irotán

 

Pio atya: Korunk titokzatos szentje
     

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu