Irotai Görögkatolikus Parókia
Irotai Görögkatolikus Parókia
Stuhán Gyula: Irota története
     
Menü
     
Ajánlott oldalak
     
Számláló
Indulás: 2009-09-16
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Archívum

- 150 éves az irotai templom
- Visszaemlékezések
- Köszöntő a gyémántmisére
- Vasmisés köszöntő
- Levente könyv

     
Filmek, videók
     
Hasznos információk kirándulóknak
     

 

13. Hiedelmek

 

13.1. Boszorkányság

 

Már pedig boszorkányok vannak. Sokan gondolták és hittek is benne. A lakosok külső jelek alapján igyekeztek feltételezni azt, hogy ki a boszorkány. Olyanokra gyanakodtak, akiknek nagy a szemöldökük és az összeér. Így az lehet a boszorkány. A boszorkány személyéről csak suttogtak, nyíltan senkire sem mondták, hogy ő már pedig boszorkány. A boszorkányokat úgy könyvelték el, hogy mágikus tulajdonsággal rendelkeznek. Különböző rontásokat tudnak előidézni, úgy az emberek, mint az állatok esetében. Egy esetnek szem és fültanúja voltam, amikor a szomszédba jött az alvégből egy idősebb férfi, aki többek között az istállóba menve megsimogatta a teheneket, mire másnap a szomszéd panaszkodott, hogy a tehén nem adja le a tejet, valamint kevesebbet ad.

A boszorkányok tartózkodási helyéről azt terjedt el, hogy általában a keresztutaknál tartózkodnak éjféltájban. A falu kíváncsiskodó legényei kimentek a Kadobi - dűlőbe, ahol a földút keresztezte egymást és itt akartak találkozni a boszorkányokkal. Ehhez kellék is kellett és mondóka is. Ugyanis egy lepedőt kellett az út szélén húzni és azt mondani: „ Szedem a hasznot!” De bizony a boszorkányok nem jelentek meg. A legények a lepedővel hazatértek.

A boszorkányok megismerésére Luca széket kellett készíteni. A faluban voltak fiatalok, akik szerették volna megtudni, hogy ki a boszorkány. A Luca széket december 13-ától kellett e elkészíteni december 24-ig, úgy, hogy minden nap kellett a szék elkészítéséhez munkát végezni. A széknek egyszerűnek kellett lenni, amelyre ülni kellett az éjféli misén. Itt jelentek volna meg szellem képében a boszorkányok. A faluban többször voltak fiatalok, akik elkezdték a szék készítését, de teljesen sosem készült el. A szájhagyomány szerint Selyeb községben készítette el egy fiatal ember a Luca széket, aki az Abaújszolnoki templomba vitte el az éjféli misére. Egy tarisznyába mákot is vitt. A templom hajójában helyezte el a széket, és azon ült a szertartás alatt. Majd a szertartás vége után elindult Selyeb felé és a tarisznyából szórta a mákot, amit a boszorkánynak fel kellett szedni. Hiába nőtt a mákszem tojás nagyságúra, nem győzték felszedni a boszorkányok, és nem is érték utol. Azt nem említették, hogy a fiatalember látott e boszorkányt vagy sem.

 

13.2. Rontás

 

A boszorkánysághoz hasonlóan egyesek hittek a megrontásban is. Elsősorban a szemről esésben tudatosult. Ez pedig úgy volt, hogy az az illető, aki szeme tekintetével ránézett valakire és ennek következtében megfájdult a feje, akkor azt mondta, hogy azért fáj a feje, mert szemmel való rátekintéssel szemről esett, ami miatt betegedett meg.

 

 

13.3. Asztaltáncoltatás

 

Egyik alkalommal részese voltam az asztaltáncoltatásnak. Ennek kelléke volt egy kis asztal (hokedli), melyhez 4 személy fért hozzá. Ez a következők szerint történt: 4 fő körülülte az asztalt, az, aki a strófát mondta az ajtó előtt megállva, szembe vele, a következőket mondta: „Lucifer-Plútó hol vagytok, gyertek elő!” Ezt követően rátettük a tenyerünket lazán az asztalra, miközben a hívást mondó az előbbi mondókát ismételgette. Kb. 20 perc tenyér elhelyezés után az asztal nem táncolt. Ez alkalommal az asztaltáncoltatónak nem volt elhelyezve a kabát ujjában az az emelő tárgy, amivel meg tudta volna mozgatni az asztalt, mint az előző alkalommal. Az asztaltáncoltatástól lehetett kérdezni, például mondja meg, hogy az illető hány éves, és az asztal annyit táncolt amennyi éves volt az illető. A nem sikerült asztaltáncoltatás után a táncoltatótól megkérdeztük, hogy mitől táncol az asztal tulajdonképpen. A válasz az volt, hogy a nyolc tenyérben lévő meleg érverés hozza mozgásba az asztalt. Ezt követően a faluban elmaradt az asztaltáncoltatás.

 

13.4. Eszterhajverés

 

Ez addig volt szokásban, amíg zsupfedeles háztetők voltak. Egy ilyen esetnek szemtanúja voltam. A szembe szomszédunkban volt két lány és a fiatalabbik, azt nem tudom pontosan, hogy Luca napján vagy Karácsony viliáján történt e az Eszterhajverés. A szomszéd lány kötényét fogva egy bottal ütötte az Eszterhajat. Ennek végeztével értékelte az eredményt. Mivel gabonaszem és kukac volt benne azt mondta, hogy a rozs szem azt jelenti, hogy a következő évben jó termés lesz. A Kukac pedig azt, hogy a következő évben még nem fog férjhez menni. A jóslata bevált, mert a következő évben jó-közepes termés volt, és tényleg nem ment akkor férjhez.

 

13.5. Álomfejtés

 

Eben is többen hittek, ugyanúgy, mint a boszorkányságban. A faluban volt egy olyan asszony, aki minden álomra tudott megfejtést mondani. Voltak olyanok is, akiknek álomfejtés könyve volt. Néhány álommal kapcsolatos jelentések, melyekben hittek is:

  • sertés: pénzt és szerencsét hoz,
  • zavaros vízben és sárban járás: betegség a családban vagy annál, aki álmodta,
  • tojás, gyerek: pletykát jelentett,
  • meszelgetés, sárban járás: halálozást jelentett.

Általában ezek forogtak legtöbbször a falu nyelvén, ami még ma is gyakori. Ezen álmok jelentései sok esetben ténylegesen bekövetkeztek.

 

13.6. Kártyavetés

 

A faluban kártyavetéshez értő személy nem volt. Ezt más falvakból érkező oláh cigányasszonyok művelték. A kártya színére és alakjára meg volt a jóslat. Ehhez betanult szöveg is volt. Nem sok család volt a faluban, aki kártyavetésből szeretett volna megtudni a jövőjére vonatkozó jóslásokat.

 

13.7. Tenyérjósolás

 

Volt a faluban olyan személy, aki megtanulta, hogy a tenyér vonásai tulajdonképpen mit jelentenek, és milyen jóslat fűződik hozzá. Nem nagyon terjedt el. Már községekből érkező cigányasszonyok is tudtak jósolni a tenyérből, akiknek arra igény volt.

 

13.8. Jósnő megkeresése

 

Kevés esetről volt e vonatkozásban említés, főleg akkor fordult elő, amikor családi tragédia történt, és ez esetben keresték meg a jósnőt azzal, hogy a tragédia kapcsán elhunytról mondjon valamit. Az ilyen megkeresésről csupán két-három esetet említettek. Az ezt igénylők pozitívan vélekedtek a jósnő látomásáról, ami részükre megnyugtató volt.

HÍREK - CIKKEK


 
Velünk vannak - Irotáról készült riport a Magyar Katolikus Rádióban
Ezüstjubileum és templombúcsú
Pio atya jótanácsai az újesztendő első napjaira
Megbocsátás napja,  Edelényi program
Lelkigyakorlat volt Irotán
Adventi koncert a templomban
Ismét zsolozsmáztak Irotán
"Zsoltárokkal hegymenetben"
"Jó itt lenni"-elkezdődött a zsolozsmástábor Irotán
"Ahol a csend még hallható" - Ikonfestő tábor Irotán
Zsolozsmás tábor Irotán 07.13-16.
Ikonfestő tábor Irotán 06.29-07.04.
Ünnepélyesen kihirdettékKocsis Fülöp érsek metropolitai kinevezését

A Szentatya megalapította a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat

Egy falatka odaadás e-üzenetek nagyböjtben
Tricentenáriumi esztendő
Házszentelések során
Püspöki vízszentelés Komlóskán
Görögkatolikus papok és papcsaládok emlékezete az interneten
Mi történt a magyar egyházban 2014-ben?
Már ég az első gyertya
Meghívó kiállításra
Vamise Irotán
Szüntelen imádság Irotán
Elkezdődött a 22. Zsolozsmás tábor Irotán

 

Pio atya: Korunk titokzatos szentje
     

Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!